Deal News: Forest maps, the risk of loss for thousands of owners and the defences
Our Managing Partner, Dr. Manolis A. Benteniotis, on the current developments for the forest maps at Newspaper Deal News p. 22 (26.03.2021).
The article in Greek is:
Δασικοί χάρτες: Ο κίνδυνος απώλειας περιουσιών για χιλιάδες ιδιοκτήτες και οι άμυνες.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανέδειξε την «αυτοκρατορία» των δασαρχών και τις παραλειτουργίες δεκαετιών μιας επίορκης υπηρεσίας την οποία κάποιο δασάρχες λυμαίνονταν.
Γιατί ενώ, δασικές εκτάσεις έχουν χαρακτηρισθεί μη δασικές, για βίλες και φέουδα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τους υπηκόους της πολιτείας εμφανίζει περίπου το 60% της επικράτειας της χώρας δασικές εκτάσεις.
Έτσι, χιλιάδες πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν σε διαδικασίες μιας κρατικής γραφειοκρατίας για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Και αυτό όταν έχουν αποκτήσει περιουσίες με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων όταν αυτές είναι η «Ζούρβα» της Ύδρας, το «σφακοβούνι» της Τροιζηνίας, αλλά και άλλες περιοχές στις οποίες έχουν «εγκατασταθεί» εφοπλιστές μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλόσχημοι ακόμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Γιατί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ολόκληρες περιφέρειες όπως σχεδόν ολόκληρης της Κρήτης, εμφανίζονται δασικές και αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικροϊδιοκτήτες κινδυνεύουν να απωλέσουν τις περιουσίες τους αλλά και την επιβίωσή τους.
Γιατί, με την κύρωση των δασικών χαρτών επηρεάζεται και το ιδιοκτησιακό. Έτσι οι ιδιοκτήτες καλλιεργειών, κτηνοτροφικών εκτάσεων οικοπέδων, κατοικούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους μικρομεσαία οικονομικά στρώματα, είναι βέβαιο ότι θα εμπλακούν σε μια ατέρμονη διοικητική και δικαστική γραφειοκρατία με δαπάνες που θα ισούνται με τις αξίες των εκτάσεων που νέμονται και κατέχουν δεκάδες χρόνια τώρα και τις οποίες θα «χρυσοπληρώσουν» για να τις διεκδικήσουν, από την αυθαιρεσία των δασικών χαρτών.
Γιατί οι αντιρρήσεις που θα κατατεθούν είναι άκρως απαραίτητο να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, με χωρική περιγραφή από την εφαρμογή του κτηματολογίου, με υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας και με ανάλυση των σφαλμάτων της σύνταξης του αντίστοιχου τμήματος του δασικού χάρτη.
Γιατί και τα πρόδηλα σφάλματα δεν είναι βέβαιο ότι θα διορθωθούν με μια απλή αίτηση, ως θα έπρεπε.
Έτσι για την κατάθεση του φακέλου αντιρρήσεων απαιτείται πρώτο ένας τεκμηριωμένος νομικός έλεγχος, που σημαίνει μια αναγωγή των τίτλων κυριότητας και ιδιοκτησίας αλλά και οποιεσδήποτε διοικητικές πράξεις, αλλά και άλλα έγγραφα, όπως μισθωτήρια, δικαστικές αποφάσεις κληρονομητήρια και «ιστορικά έγγραφα», ώστε από τα έγγραφα στοιχεία αυτά να προκύπτει ο χαρακτήρας και η μορφή της έκτασης, η εκμετάλλευσης αλλά και η νομή κατοχή και κυριότητα. Όλα αυτά δε τα στοιχεία μπορεί να κατατεθούν μέχρι την ημερομηνία της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής αντιρρήσεων, ενώ η προσφυγή αντιρρήσεων είναι δεδομένο ότι πρέπει να κατατεθεί εντός εκατό πέντε ημερών από την ανάρτηση του δασικού χάρτη για τους κατοίκους του εσωτερικού και εκατό είκοσι πέντε ημερών για τους κατοίκους του εξωτερικού, ενώ μπορεί να ληφθεί υπόψη ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει και ψηφιακά.
Η προθεσμία αυτή προσδιορίζεται γενικά, από τέλους Φεβρουαρίου μέχρι τέλους Ιουνίου 2021.
Για όλη αυτή τη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία ο χωρικός εντοπισμός της ιδιοκτησίας και ακόμα το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η ορθή αποτύπωση της ιδιοκτησίας, ενώ είναι σκόπιμη σε κάποιες περιπτώσεις και η αποτύπωση χαρακτηριστικών στοιχείων εκτός της ιδιοκτησίας και της ευρύτερης περιοχής.
Για τη διαδικασία της συζήτησης και της απόφασης της Επιτροπής Αντιρρήσεων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τεκμηρίωση των ενστάσεων στη βάση των ορθοφωτοχαρτών του κτηματολογίου, αλλά και στην ακρίβεια της εφαρμογής της θέασης ορθοφωτοχαρτών για τον εντοπισμό του ακινήτου. Γι’ αυτό και τα χαρακτηριστικά στοιχεία που θα αποτυπωθούν στο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να μπορεί να καθοδηγήσουν στη φωτοερμηνευτική και φωτογραμμετρική εξέταση με βάση την εξέταση και των παλαιότερων και νεότερων αεροφωτογραφιών. Γιατί η τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας είναι ουσιαστικό στοιχείο, αφού με βάση αυτή μπορεί να αμφισβητηθεί η χρήση που αποτυπώνει ο αναρτημένος δασικός χάρτης.
Ένα άλλο δεδομένο όμως που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, είναι το αίτημα για αυτοπρόσωπη εμφάνιση κατά τη συζήτηση για την ανάπτυξη των στοιχείων των αντιρρήσεων δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Από την παράλειψη αυτής της περίπτωσης δε, όπως προβλέπεται και υπό το δίκαιο των διοικητικών διαφορών, να εξαρτάται η νομιμότητα της διοικητικής πράξης, στην οποία ακόμα, στην ακροτελεύτια παράγραφο να πρέπει να επισημαίνονται τα ένδικα ή ενδικοφανή μέσα και οι προθεσμίες που ισχύουν για τις τυχόν προβλεπόμενες προσφυγές.
Είμαστε όμως μπροστά σε μια «βιομηχανία» αντιρρήσεων, ενστάσεων, προσφυγών και έκδοσης αποφάσεων, μιας διαδικασίας από την οποία δοκιμάζεται η ευνομούμενη πολιτεία και «αμφισβητείται» η ιδιότητα του πολίτη, που έτσι είναι για άλλη μια φορά υπήκοος.
Δρ. Μαν. Α. Μπεντενιώτης
e-mail: mbenteniotis@benteniotislaw.gr
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα DEAL στις 26 Μαρτίου 2021 σελ. 22
Ο Μαν. Α. Μπεντενιώτης είναι Δικηγόρος Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
The newspaper hardcopy: